Get in the bowl! De paradox van de comfortzone

Gepubliceerd op 3 april 2017 om 10:57

You get in the bowl, is het antwoord van een recalcitrante M&M. Maar misschien is het idee nog niet zo gek. Vervang ‘bowl’ door ‘comfortzone’ en ja, dat is de plek waar je zou moeten zijn, in je comfortzone.

‘Huh’, zal je wellicht denken, ‘ik hoor regelmatig dat ik juist uit mijn comfortzone komen’. Tenminste, als je wilt leren en ontwikkelen. Dan moet je uit je comfortzone stappen, in de ‘stretch-zone’ is het paradigma. Want daar gebeurt het, daar leer je, doe je iets anders dan anders, en ontdek je nieuwe mogelijkheden. Maar niet te ver uit je comfortzone, want dan kom je in de ‘panic-zone’. Dan is het zo ver weg en zo anders, dat je direct in de paniek schiet, en als je panikeert dan leer je niks meer, want dan is je enige focus overleven.

Stel je eens voor dat presenteren of spreken in het openbaar niet jouw favoriete hobby is en dus best wel spannend, begin dan niet direct in een volgepakt stadion (paniek), maar kies een iets kleinere, vertrouwdere omgeving (stretch), waar de gevolgen van eventuele fouten niet meteen desastreus zijn.

Maar vanwaar de paradox dan? We zijn een immers gelukkig volkje. Een mooie zevende plek op de wereldwijde geluksindex. Maar tegelijkertijd hebben meer dan één miljoen mensen burn-out, zijn bijna 4 miljoen mensen verslaafd aan gamen, sex, social media, drank of drugs, we weten niet wat ons #1 talent is, heeft 60% van de werknemers het gevoel ontmoedigd te worden door hun leidinggevenden en slechts één op de acht mensen is echt bezield.

Dus misschien zitten we wel in onze comfortzone, maar dan waarschijnlijke de verkeerde, die van verdoving, van gelatenheid en van surrogaatgeluk. Dus we moeten zeker uit die valse comfortzone, en toe naar een nieuwe, echte comfortzone. Die van geluk, bezieling, je optimaal voelen en een leven leiden dat er echt toe doet. Dat is de comfortzone waar we willen zitten, sterker nog, dat is ons geboorterecht. 

Schermafbeelding2017-04-03om090311.png

Dat roept twee vragen op: hoe weet je of je in de ‘goede’ comfortzone zit, en als dat niet zo is, hoe kom je er dan? Weten of je in de goede comfortzone zit vraagt op de eerste plaats eerlijkheid naar jezelf, en op de tweede plaats een heldere structuur.

Eerlijkheid moet je zelf doen. En vervolgens zou je jezelf kunnen ‘assessen’ aan de hand van de ‘vitaliteitsboom’ zoals we die in het boek SLiM! beschrijven. De vitaliteitsboom vraagt op de eerste plaats om je levensdoel. Weet jij wat jouw levensdoel is?

Schermafbeelding2017-04-03om102411.png

Als je het weet moet je uitgaan van je talent (wat kan je), moet je werken en leven met passie en bezieling en heb je zelfdiscipline nodig om het te realiseren.

Dat zijn al enkele belangrijke vragen die je jezelf kan stellen, en waar je wellicht al het nodige werk te doen hebt. Vervolgens kan je aan de slag gaan met de het ‘fruit’ uit de boom. Zorg voor gezonde voeding en drinken. Laat de suikers staan, eet veel groente en drink voldoende. Reguleer je ademhaling. 10 tot 12 keer inademen (en uitademen) per minuut is ideaal. Zorg voor voldoende beweging (neem een hond, ga naar de sportschool en pak de trap in plaats van de lift). Door drie keer per dag even afstand te nemen van wat je aan het doen bent pak je al heel veel rust. En laat je mobieltje eens met rust… Zorg voor positiviteit in je denken en handelen. Dat is een keuze. En als je toch in negativiteit vervalt, ‘state-break’ jezelf dan (ga een stuk wandelen met de hond ;-). Een positieve houding zorgt voor positieve sociale relaties. Wat daarbij helpt is om afscheid te nemen van alle mensen om je heen (werk, social media etc.) die alleen maar energie kosten. En positieve sociale relaties zorgen voor verdieping, zingeving en dragen bij aan jouw bezieling. En al deze stappen bij elkaar geven je zeker een berg levensenergie, die je nodig hebt om je levensdoel te realiseren. Als je op die lijn zit moet je wellicht uit je comfortzone komen, om vervolgens in een nieuwe comfortzone te komen van een hoger niveau.

Als jij de kwaliteit van je eigen leven naar een absoluut hoger niveau wilt brengen, dan moet je aan de slag. Naast ons inspirerende boek SLiM! hebben we een speciaal e-boek met ruim 30 opdrachten en oefeningen gemaakt die je daarbij gaan helpen. Als je dat wilt ontvangen, stuur me dan een mailtje!

Get in the bowl!

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.