Versterk je discipline (9): De magische drie-eenheid Discipline - Wilskracht - Doorzettingsvermogen

Gepubliceerd op 14 januari 2017 om 22:24

Ik krijg regelmatig de vraag of discipline, wilskracht en doorzettingsvermogen drie kanten van dezelfde medaille zijn. Het antwoord is ontkennend, maar de begrippen hebben wel veel raakvlakken en liggen in elkaars verlengde. Je hebt ze, om echt iets te bereiken, ook alledrie nodig. Wat zijn dan de verschillen? ...

Wilskracht is het vermogen om in beweging te komen. Zie het als de lancering van een actie of van bepaald gedrag. Je moet vertrekken, starten, een begin maken. Als je eenmaal vertrokken bent zal je doorzettingsvermogen nodig hebben. Je zal te maken krijgen met tegenslagen, onverwachte zaken en valkuilen. Doorzettingsvermogen is dan de kracht om door te gaan als het tegenzit, als er moeilijkheden of problemen zijn. Never give up!

En discipline betekent dat je in staat bent om te focussen op dat wat moet, dat wat echt bijdraagt aan het realiseren van je doel, en alle afleidingen die er zijn te weerstaan. Anders gezegd, discipline is het vermogen om een korte termijn genoegen ondergeschikt te maken aan een belangrijker doel, dat meestal verder in de tijd ligt. 

Stel je voor dat je hebt besloten dat het roer om moet. In welke richting maakt daarbij niet eens zo veel uit. Of je nou een bedrijf wilt starten, je huis wilt verbouwen, of serieus aan je eigen lichaam wilt gaan weken. De eerste stap is natuurlijk dat bepaalt wat je echt wilt, en dat je vervolgens een plan maakt. Daar heb je misschien ook al discipline, wilskracht en doorzettingsvermogen voor nodig, maar het echte werk moet nog beginnen.

Stel dat je hebt besloten om voor jezelf te beginnen. Je hebt een goed idee, een plan gemaakt, en nu moet je echt aan de slag. Dan heb je wilskracht nodig. Je moet misschien je baan opzeggen, en dat vereist moed en lef. Je moet op zoek gaan naar klanten, misschien collega’s, en je verhaal in de markt zetten. Allemaal activiteiten die met het starten van je eigen bedrijf te maken hebben. Allemaal zaken waarvoor wilskracht nodig is. Dan ben je eenmaal begonnen, en het loopt misschien nog niet meteen zoals je zou willen. Klanten laten nog even op zich wachten (terwijl iedereen toch zo enthousiast was), er blijken toch wat ‘bugs’ te zitten in je product, kortom, je krijgt het een en ander voor je kiezen. Dan moet je volhouden, doorgaan, kortom, je doorzettingsvermogen wordt op de proef gesteld.

En ondertussen kom je er achter dat je toch wel heel veel te doen hebt. Je site moet af, je business propositie vraagt aandacht, allerlei formaliteiten moeten worden geregeld. Daarbij heeft je oude werkgever een mooie klus voor je, op net een iets ander vlak dan waarop je je wilt richten. Kortom, vele afleidingen liggen op de loer. Nu heb je discipline nodig. Focus, gerichte aandacht en energie om uitsluitend de belangrijke dingen te doen, dat wat je dichter bij je doel brengt, en alle verleidingen en niet belangrijke zaken te weerstaan en los te laten.

Een ander voorbeeld. Je besluit om een halve marathon te gaan lopen. Het besluit om het echt te doen, het commitment, en je realiseren dat je daarvoor misschien wel tien uur per week moet trainen (je wilt immers een goede tijd lopen), vraagt wilskracht. Als je aan het trainen bent, of uiteindelijk de halve aan het lopen bent, en je zit stuk, je lichaam schreeuwt dat je moet stoppen, dan heb je doorzettingsvermogen nodig. De ene voet voor de andere blijven zetten tot aan de finish. En je hebt de discipline nodig om je trainingsschema uit te voeren, en je niet af te laten leiden omdat je moe bent, de bank en tv aantrekkelijk zijn, en je vrienden vragen of je mee op stap gaat.

Kortom, discipline, wilskracht en doorzettingsvermogen vormen een onlosmakelijke drie-eenheid om je dromen en doelen om te zetten in concrete, tastbare resultaten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.