Ik word gek...

Gepubliceerd op 23 december 2016 om 12:28

... maar gelukkig ben ik niet alleen. Natuurlijk niet echt gek, maar een beetje onrustig word ik er wel van. Wellicht is je ontgaan dat het deze week 'de week van de werkstress' is. Niet bedoeld om stress van te krijgen, maar wel om het onder de aandacht te brengen. En dat is hard nodig ook, want 1 op de 8 werknemers heeft er last van.

Dat zijn één miljoen mensen in Nederland. En dan hebben we nog niet eens de mensen meegeteld die niet werken, maar ook last van stress hebben. 

Nou hoeft stress niet altijd negatief te zijn. Stress staat voor 'spanning' of 'druk'. Oorspronkelijk is het een term uit de bouw. Stress betekent in die context de kracht die wordt uitgeoefend op een voorwerp. En dat gaat goed, zolang de kracht die uitgeoefend wordt op het voorwerp, niet groter is dan het voorwerp aankan. Datzelfde geldt voor 'menselijke' stress. Stress helpt je om goed te presteren. Het maakt je alert, en zorgt dat je geconcentreerd en efficiënt kunt werken. Bovendien maakt spanning het lichaam ook klaar voor actie. Op deze manier kun je adequaat en snel reageren op bedreigende situaties. Het is dus belangrijk voor jou om te leren hoe stress precies werkt, omdat je jezelf dan gemakkelijker in je kracht kunt zetten. 

Maar stress, en zeker in de week van de werkstress, wordt gekoppeld aan het ervaren van ongezonde druk: een teveel aan spanning. En dat is uiteindelijk het voorportaal van uitval, burn-out, teleurgesteld zijn in het leven en ziekte. En dat is dus te gek voor woorden. Kan je de - negatieve - stress helemaal voorkomen? Ik denk het niet. Maar er zijn wel heel veel manieren om stress terug te brengen tot beter hanteerbare proporties. In ons boek SLiM! - 7 stappen voor je dagelijkse portie persoonlijk grip op je leven - geven Wout Plevier en ik je vier tips om op een betere manier om te gaan met stress, en tegelijkertijd om meer vanuit je bezieling en talent te gaan werken. Maar eerst de vier stress-tips. 

1. Zoek uit wat je probeert te vermijden

Stress kan ontstaan doordat je probeert iets te vermijden. En wat dat precies is, is soms makkelijk te achterhalen. Een deadline halen, een presentatie moeten geven, een stapel onbetaalde rekeningen… Maar er bestaat ook zoiets als langetermijnstress. Dat levert over het algemeen buikpijn op zonder dat je precies kunt aangeven waar het vandaan komt. En dan kan het heel waardevol zijn om er met iemand over te praten. Bijvoorbeeld met een goede vriend, je baas of een coach. In het achterhalen van de oorzaak zit vaak het begin van de oplossing.

2. Reframe de situatie

Wees realistisch in het aanpakken van problemen en benader deze zo veel mogelijk vanuit positief gerichte gedachten. Dit roept namelijk een andere perceptie op en leidt tot andere gevoelens, die je weer uitstraalt naar je omgeving. Je perceptie over de stressor (datgene wat je stress kan geven) bepaalt voor een groot deel de mate van stress die je ervaart. Als je dus je perceptie verandert, verandert het stressniveau.

3. Negatieve emoties

Mensen proberen stress vaak rationeel te hanteren. Het enige probleem is dat het emotiecentrum in je brein de rationele boodschappen niet ontvangt en aanneemt. Emoties overrulen vaak de rationele gedachten, dus dat werkt niet. Aan jou de taak om emoties te leren herkennen, te benoemen en er een juiste actie aan te koppelen die het lichaam weer in ontspanning brengt.

4. Leer om jezelf te kalmeren

Als je niet in staat bent om de situatie te reframen, kan het zinvol zijn om de energie uit de stress te halen. Immers, vanuit motivatie gezien kost stress energie. Hier zijn verschillende technieken voor, zoals mindfulness, yoga of meditatie. Maar het kan ook nuttig zijn om een deel van je energie op een andere manier ‘te verbranden’. Ga wandelen, ga naar de sportschool of neem yogales. Dat is uiterst nuttig, omdat de fysieke activiteit een gezonde manier is om de energie van de stress te gebruiken. 

Misschien kunnen we stress niet helemaal de wereld uit helpen. Maar ieder succes tellen we als een overwinning en hoe mooi zou het zijn als jij degene bent die ermee geholpen is? Wij laten ons in ieder geval niet gek maken. 

Meer tips, ideeën, checklists, online trainingen of coaching? Check dan www.slim.training.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.