Welterusten...

Gepubliceerd op 5 mei 2016 om 11:52

Dat slecht en onregelmatig slapen ongezond is, is algemeen bekend veronderstel ik. Maar minder bekend is dat slecht slapen een sterk negatief effect kan hebben op zelfbeheersing en discipline. Slechte slapers maken meer impulsieve en minder weloverwogen keuzes. De weg van de minste weerstand wordt dan makkelijker gekozen, en dat is niet altijd de beste weg. Mindere prestaties op het werk, slechtere relaties en meer agressie kunnen het gevolg zijn. Dat toont onderzoek van de Clemson University in South Carolina aan

DISCIPLINE, GEVOLG OF OORZAAK? 

Slecht slapen leidt dus tot minder discipline, maar een gebrek aan discipline kan juist wel eens de oorzaak zijn van slecht slapen. Teveel dingen spoken nog door je hoofd waardoor je de slaap niet kan vatten en ligt te woelen, je gaat te laat naar bed, gewoon omdat je nog geen zin hebt, of je hebt te lang doorgewerkt op je laptop. Kortom, slecht slapen leidt tot een gebrek aan discipline leidt tot slecht slapen leidt tot… Een vicieuze cirkel die niet te doorbreken lijkt.

Maar, in de praktijk blijkt dat wel degelijk wel te kunnen. Door je zelfdiscipline te vergroten kan je de negatieve cirkel absoluut doorbreken. En er zijn talloze manieren op je eigen discipline, wilskracht en daadkracht te vergroten. Zoals het heel helder hebben wat jouw allerbelangrijkste doelen en motieven zijn. Immers, als je die niet weet, waarom zou je dan moeite doen om te verbeteren en vol te houden?

ONTWIKKEL JE EIGEN DISCIPLINE

Sommige mensen lijken discipline van nature te hebben, anderen hebben helpende hand nodig om het te ontwikkelen. Maar hoe dan ook, je kan het ontwikkelen. De geheimen van het ontwikkelen van discipline deel ik graag met je tijdens de Discipline Workshop op 5 augustus in de Kunstkeuken in Valkenswaard.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.