Versterk je discipline (1): Slaap lekker!

Gebrek aan slaap doet een grote aanslag op je discipline. Want als je moe bent, zijn je hersenen niet goed in staat om glucose efficiënt te absorberen. Hierdoor verlies je de ‘power’ in je wilskracht. Maar er zijn voldoende wetenschappelijk bewezen tactieken die je helpen een betere nachtrust te krijgen, zelfs zonder dat je meer uren hoeft te slapen, en die daarmee je discipline versterken. Ik geef er drie:

Lees meer »

Woede is een complexe emotie.

In ieder geval volgens Joris Luyendijk. 'Als je weet wat je wilt veranderen, kan ze heel nuttig zijn. Want er komt veel energie bij vrij. Maar woede plus machteloosheid is een doodlopende weg met als eindpunt depressie' vervolgt hij in zijn briljante boek 'Dit kan niet waar zijn' waarin hij een inkijk geeft in de achtergronden en de ontstaansoorzaak van de financiële crisis in 2008.

Lees meer »

Welterusten...

Dat slecht en onregelmatig slapen ongezond is, is algemeen bekend veronderstel ik. Maar minder bekend is dat slecht slapen een sterk negatief effect kan hebben op zelfbeheersing en discipline. Slechte slapers maken meer impulsieve en minder weloverwogen keuzes. De weg van de minste weerstand wordt dan makkelijker gekozen, en dat is niet altijd de beste weg. Mindere prestaties op het werk, slechtere relaties en meer agressie kunnen het gevolg zijn. Dat toont onderzoek van de Clemson University in South Carolina aan

Lees meer »